Borsi (Borsa), Rákóczi-várkastély

borsi kastely 01

Cím: F. Rákocziho, 076 32 Borša, Szlovákia (térkép)
Telefon (kulturális referens): +421 948 140080
E-mail (recepció): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook oldal: facebook.com/rakoczikastely
GPS: 48.388944, 21.705278

A 15-16. századból származó épület a magyar reneszánsz építészet egyik kiemelkedő emléke, történelmi szerepe pedig különösen értékessé teszi: 1676. március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc. A kastély ekkortájt élte virágkorát, majd később, kikerülvén a Rákóczi család birtokából, hanyatlásnak indult. Ez lényegében egészen mostanáig tartott: a kastélyt az évszázadok során többször összedőlés fenyegette, a háború utáni Csehszlovákiában szolgált iskolaként, de múzeumi raktárként is. Az épület felújításáról végül 2013-ban állapodott meg Áder János és az akkori szlovák elnök, Ivan Gašparovič.

A kastély története

Borsi Kelet-Szlovákiában, a terebesi kerületben, a magyar államhatártól néhány kilométerre fekszik. A falu nevét 1067-ben említi elsőként oklevél. A település többször a pataki vár tartozékaként szerepel, s közben a Perényiek, Pálócziak, Henyeyek, Zeleméryek uralták, majd 1616-tól Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága révén a Rákócziak birtokába került. A kastély, alaprajza dél felé nyitott U alakú. Ma álló nyugati és északi szárnya a 16. század második és a 17. század első felében épült fel. Az 1940-es években Lux Kálmán végzett itt jelentős átalakítási, rekonstrukciós munkákat. A mai keleti épületszárny ekkor épült fel egy korábbi épületszárny elbontása után.

A kastély két reneszánsz épületből, valószínűleg két kastélyból fejlődött mai állapotába. Valamikor 1559 táján feltételezzük Henyey Miklós kúriájának megépülését, Zeleméry Kamarás Miklós kúriája – egy kandallópárkány töredéken szereplő felirat alapján – 1579-ben már készen állt. A két kúria egymástól függetlenül épült. Némi fenntartással a Henyey-kastély megmaradt részeit a mostani épület nyugati szárnyának északi részének földszintjén és részben emeletén tudjuk azonosítani. A másik – a Zeleméry kastély – az előzőtől délre épült. Ennek már csak a nyugati fala áll a mai nyugati szárny déli végén.

A kastély az 1660-as évekig tartó időszakában élte virágkorát. Lorántffy Zsuzsanna és fia, II. Rákóczi György 1660-ban bekövetkezett halála után további építkezésekről nincs adat, ebben az időszakban a rekatolizált Báthori Zsófia fiával, I. Ferenccel lakta Patakot, Munkácsot és talán Borsit is. A Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétele miatt 1670-ben I. Rákóczi Ferencet anyja nagy váltságdíj ellenében tudta csak megváltani a császári büntetéstől. (Ekkor Sárospatakot átadta Sporck császári tábornoknak, amelyet csak 1683-ban foglalt vissza Thököly). I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona gyermekeként a borsi kastélyban született meg II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én. A fia születésének évében meghalt I. Rákóczi Ferenc özvegye 1682-ben férjhez ment Thököly Imréhez, majd 1685 és 1688 között védte az osztrák ostrom alatt álló Munkács várát. Patak és feltehetően Borsi is 1685-től Schultz tábornok megszállása alatt állt. A források szerint 1688-ban a kastélyt a kurucok felégették.

Az 1694-ben keltezett inventárium a kastélyt erősen leromlott állapotban mutatja: déli szárnyának tetejét újrazsindelyezés közben feltépte egy szélvihar; a többnyire üres, vagy raktárként használt, több emeleti helyiségének „padlása” beszakadt. A leírás beszél egy két boltszakaszos kápolnáról és a hozzá tartozó sekrestyéről. Ez az inventárium talán összefüggésbe hozható azzal, hogy Rákóczi csehországi száműzetéséből 1694-ben tért vissza Magyarországra, és Sárospatakon alakította ki rezidenciáját, amelyet 1697-ben Tokaji Mihály felkelői elfoglaltak. Rákóczi kurucai 1703-ban visszafoglalták Patakot, s a fejedelem 1708-ban ide hívta össze az országgyűlést. A fentiekből valószínűsíthető, hogy a századfordulón Borsi is többször cserélt gazdát.

A ma is álló árkádos folyosó magja a téglák méretei és a boltozatok formái alapján egy későbbi periódusban, valamikor a 18. század végén épült. A 19-20. század fordulóján használt téglákkal történt az az átalakítás, amelynek során a fiókdongás dongaboltozatok elbontásával a nyugati szárny déli végén az istállók ablakait formálták. Az 1940-es években Lux Kálmán által vezetett felújítás során az épület régi fényéből sokat nyert vissza, azonban udvari képe jelentős mértékben, hiteltelen módon változott meg.

A II. világháborút követően a kastélyt elsősorban raktározási célra hasznosították, egy időben a nyugati szárnyban rendezték be az általános iskolát.

Több alkalommal született terv a méltóbb hasznosításra. Végül 1987-ben készült el az épület egészére kiterjedő kiviteli terv, amelyet az épület teljes kiürítése követett. A kastély 1990-ben ténylegesen a borsi önkormányzat tulajdonába került, kezelését a helyi Rákóczi Egyesület vette át. 1998-tól a két állam műemlékvédelmi szervezeteinek együttműködése keretében folytak a feltárási és tervezési munkák. 2005-ig fokozatosan javították a kastély északi szárnyát és a nyugati szárny északi részét, amely építkezések azonban félbemaradtak.

A várkastély felújításának Áder János magyar és Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök 2013-ban tartott találkozója adott újabb lendületet, amikor a felek megerősítették, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában. A felújítási munkálatok 2018. szeptember 26-án kezdődtek és 2021-re fejeződtek be. A kastély ünnepélyes átadására 2021. június 19-én került sor Zuzana Čaputová szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében.

Kiállítás

Rákóczi három születése

borsi kastely kiallitas 01

A kiállítás első részében a fejedelem születését és a családi körülményeit ismerhetjük meg, második része a Rákóczi újjászületését, mint a szabadságharc vezetőjét, majd a bujdosás éveit mutatja be. A harmadik születés az 1906-os újratemetés előtt és után kialakult Rákóczi-kultusz létrejöttét mutatja be: hogyan vált a fejedelemből nemzeti hős és egy országszerte csodált történelmi alak.

A tárlat bemutatja a kastély történetét és építészetét, egy 17. századi birtok működését, kitekintést ad a korabeli Európára, valamint ismerteti a Rákócziak családfáját is. A kiállítás egyik legkülönlegesebb része azonban az, amely a korabeli, várandóssággal és szüléssel kapcsolatos praktikákat, a betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket mutatja be, valamint azt illusztrálja, hogyan bántak a 17. században a csecsemőkkel és kisgyermekekkel.

A gyerekek számára is sok élményt nyújt a kiállítás: interaktív részeiben megjeleníti a tábori élet mindennapjait, igazi puskát használhatunk, de képregényes formában megidézi Rákóczi szökését is a bécsújhelyi börtönből.

A bemutató Rákóczi emlékezetével zárul: áttekintést kapunk arról, hogyan ápoljuk a fejedelem, a hadvezér emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban. Kiderül például az is, hogy a Rákóczi túróst nem a fejedelemről, hanem Rákóczi János cukrászról nevezték el – cserébe viszont egy sor másik élelmiszert megismerhetünk, ami a hadvezér nevét viseli.

Virtuális portyapont

borsi kastely portyapont 01

A látogatók átélhetik, milyen lehetett a kastély, a környezet a későbbi fejedelem születésekor. A játékosok apródok bőrébe bújva segédkeznek a szülés körül.
A második jelenet a II. Rákóczi Ferenc születése után néhány hónappal játszódik, és Zrínyi Ilona, illetve a kis Rákóczi költözéséhez kalauzolja a játékosokat.
A harmadik felvonásban várostrom részesei lehetnek a résztvevők.
A negyedik felvonás ismét később játszódik: Rákóczi felnőttként tér vissza a kastélyba, ahol hatalmas lakomával és díszlövéssel fogadják. A játékosok apródként vesznek rész a fejedelem köszöntésében.

Szabadulószoba

borsi kastely szabaduloszoba 01

Rákóczi Bécsújhelyre került a császár elleni szervezkedés több résztvevőjével együtt. Rákóczi tisztában volt vele: ha nem szökik meg, nem kerülheti el a felségárulás miatt rá kirótt halálbüntetést. Szökését gondosan megtervezte.
A szabadulószobában kialakított játékban a résztvevőknek a fejedelem szökését kell „megszervezniük”.

Körpanoráma vetítő

borsi kastely korpanorama 01

borsi kastely korpanorama 02

borsi kastely korpanorama 03

A 15 férőhelyes körpanoráma vetítőben a nézőket körülölelő 360 fokos vásznon vetített filmek lenyűgöző élményt nyújtanak. A 5-6 perces mozik egyszerre látványosak és informatívak, minden korosztály számára emlékezetes pillanatokat jelentenek. Szellemes animációs film mutatja be II. Rákóczi Ferenc életét, egy különleges repülő csészealjban ülve megismerkedhetünk a Kárpát-medence őshonos fafajtáival, fölé repülhetünk a nevezetes Rákóczi emlékhelyeknek. Igazi különlegesség a magyar, szlovák körtáncokat bemutató film, amelyben a táncosok körének közepén ülve gyönyörködhetünk a karikázókban.

Nagyasszonyok étterme

borsi kastely etterem 01

A Nagyasszonyok étterme pedig a hét minden napján várja a vendégeket – egyéni látogatókat és csoportokat egyaránt. Az épületben kialakított konferenciaterem a szállodával és az étteremmel együtt konferenciák, vállalati rendezvények lebonyolítására is alkalmassá teszi a kastélyt.

Az étterem hagyományos magyar ételekkel várja a vendégeket. Kínálatuk minden korosztálynak, ízvilágnak és más elvárásnak igyekszik megfelelni. A Vartnal András séf vezette, többéves tapasztalattal rendelkező csapat a zempléni tájjellegnek megfelelő ételekkel vár minden kedves látogatót!

Brigadéros szálloda

borsi kastely szalloda 01

A szállodában II. Rákóczi Ferenc brigadérosairól elnevezett 13 superior szoba egyikében, vagy a Rákóczi család 3 nevezetes nagyasszonyáról elnevezett deluxe szobánk valamelyikében töltheti éjszakáját a kastélyban megszálló vendég. Kínálatukban mozgáskorlátozott vendégekre is gondoltak. A szálloda állatbarát, kis kedvenceit is magával viheti a vendég. A szálloda teljes kapacitása 45 fő.

Borkóstolók

borsi kastely borkostolas 01

Igazi borgasztronómiai kalandra invitálják a látogatókat, ahol a Vécsey-pincészet boraival találkozhatnak; ezek a Zempléni-hegység legkeletibb zugában található vulkanikus talajú, napsütötte dűlőkön érlelődő szőlőkből készülnek. A kései szüretelésű szőlőt a legmodernebb technológiai feldolgozást követően a nagy múltú borászat pincéjében pihentetik, és az ebből készült kiváló borokat a borsi Rákóczi-kastély ódon falai között nyíló reneszánsz pincében szolgálják fel.

Nyitvatartás

KIÁLLÍTÁS

Március 1. – október 31.
H zárva
K 10:00-18:00
Sz 10:00-18:00
Cs 10:00-18:00
P 10:00-18:00
Sz 10:00-18:00
V 10:00-18:00

November 1. – február 28/29.
H zárva
K 10:00-16:00
Sz 10:00-16:00
Cs 10:00-16:00
P 10:00-16:00
Sz 10:00-16:00
V 10:00-16:00

*utolsó belépés a zárás előtt egy órával

ÉTTEREM

Március 1. – október 31.
H 12:00-22:00
K 12:00-22:00
Sz 12:00-22:00
Cs 12:00-22:00
P 12:00-22:00
Sz 12:00-22:00
V 12:00-22:00

November 1. – február 28/29.
H 12:00-20:00
K 12:00-20:00
Sz 12:00-20:00
Cs 12:00-20:00
P 12:00-21:00
Sz 12:00-21:00
V 12:00-20:00

SZABADULÓSZOBA ÉS VIRTUÁLIS PORTYAPONT

Március 1. – október 31.
H zárva
K 10:00-18:00
Sz 10:00-18:00
Cs 10:00-18:00
P 10:00-18:00
Sz 10:00-18:00
V 10:00-18:00

November 1. – február 28/29.
H zárva
K 10:00-16:00
Sz 10:00-16:00
Cs 10:00-16:00
P 10:00-16:00
Sz 10:00-16:00
V 10:00-16:00

*Ha igénybe kívánja venni a szabadulószoba szolgáltatásait, kérjük, ezt regisztrációs rendszerünk segítségével jelezze, mert előfordulhat, hogy az Ön által kívánt időpontban a szoba már foglalt. Köszönjük!

KÖRPANORÁMA VETÍTÉS

Március 1. – október 31.
H zárva
K 10:00-18:00
Sz 10:00-18:00
Cs 10:00-18:00
P 10:00-18:00
Sz 10:00-18:00
V 10:00-18:00

November 1. – február 28/29.
H zárva
K 10:00-16:00
Sz 10:00-16:00
Cs 10:00-16:00
P 10:00-16:00
Sz 10:00-16:00
V 10:00-16:00

*A kisfilmek 15 percenként indulnak, utolsó belépés a zárás előtt 15 perccel

ÜNNEPNAPOK NYITVATARTÁSA

ZÁRVA

Január 1.
Nagypéntek
November 1.
December 24–26.

NYITVA

Január 6
Március 15.
Húsvét vasárnap és hétfő
Május 1.
Május 8.
Pünkösd vasárnap és hétfő
Július 5.
Augusztus 20.
Augusztus. 29.
Szeptember 1.
Szeptember 15.
Október 23.

Covid intézkedések

Tisztelt látogatóink, a Rákóczi kastélyban az aktuális rendelkezések a következőek:

Kiállítás: teljesen beoltott és COVIDON átesettek személyek látogathatják, (15m²-ként 1 látogató)
A kiállítás csak egyénileg, tárlat vezetés nélkül látogatható.

Attrakciók: teljesen beoltott és COVIDON átesettek személyek látogathatják, (15m²-ként 1 látogató)

Szálloda: teljesen beoltott és COVIDON átesettek személyek látogathatják + a recepción felkel mutatni 24AG tesztet / 72 órás PCR tesztet

Étterem: teljesen beoltott és COVIDON átesettek személyek látogathatják

12 év és 2 hónap aluliak számára minden szolgáltatást igénybe vehet.

Az FFP2 típusú reszpirátoros szájmaszk viselése kötelező.

Kérjük a kedves érdeklődőket, látogatásuk előtt informálódjanak a határátlépésről.
Amennyiben a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kérdése merülne fel, kérjük az alábbi elérhetőségek egyikén tegye fel számunkra:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  +421 948 140 080

Kapcsolat

Recepció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Étterem: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +421 948 740880
Szálloda: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +421 948 740890
Kiállítás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +421 948 140880
VR/Szabadulószoba: +421 948 740040
Kulturális referens: +421 948 140080

Cookie-kat használunk

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk a legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében. Ön maga döntheti el, hogy engedélyezi-e használatukat vagy sem. Ha szeretne többet megtudni adatvédelmi szabályainkról és a sütik használatáról, kattintson a 'Több információ' feliratra.