Vissza a címlapra Olvasói levelek
Hírmozaik - Kultúra - Sport - Helyzetkép - Nyílt tér - Aktuális - Objektív
Nemzetes kidobó, bigézés, cseszli
Hagyományőrző sportnapokat rendeztek
Füzérradványban pszichiátriai és szenvedélybetegek részére

A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház krónikus pszichiátriai osztálya és a pszichiátriai és alkoholgondozó szakrendelője népi játékokból sportvetélkedőt rendezett pszichiátriai és szenvedélybetegek részére május 24-27 között a Füzérradványi Ifjúsági Táborban. Az Egészségügyi Minisztérium a négynapos rendezvényt kreditpontszerző eseménnyé minősítette, ennek eredményeként a szakmai előadásokat is magába foglaló tanácskozáson az egészségügyi dolgozók hét kreditpontot szerezhettek.

A hagyományteremtés szándékával életrehívott rendezvény szervezője dr. Szabó Sándor és dr. Karnis Zsuzsanna volt. Az esemény szakmai fővédnöki tisztét dr. Tury Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye pszichiáter szakfőorvosa látta el. A rendezvényen a szaktárca is képviseltette magát.

Az első napi tájékoztató és ismerkedési est után a második napon kerültek lebonyolításra a sportversenyek. A résztvevők asztaliteniszben, lengőkötélben, nemzetes kidobóban, bigézésben és cseszliben mérhették össze tudásukat, ill. ügyességüket. A harmadik napon került sor az eredményhirdetésre, amikor is a legjobbak a támogatók jóvoltából értékes díjakat vehettek át. Ugyanezen a napon az ország több kórházából ill. intézetéből érkező betegek kisvasúttal kirándulás tettek a festői szépségű Zemplén hegységben. Az utolsó nap a búcsú és a hazautazás jegyében telt el. A táborba mintegy 150 fő érkezett, ugyanis ennyi ember számára tudtak szállást biztosítani.

Mint megtudtuk, a rendezvény elsődleges célja volt a betegek komfortérzetének javítása; hagyományőrzés, hagyományápolás; a játék örömének felfedezése; a csoportkohézió erősítése; feszültség-és szorongásoldás védett környezetben; az önbizalom erősítése, az énkép formálása. A résztvevő kísérő személyzet, valamint a jelentkező szakdolgozók számára a sportnapok teljes ideje alatt makrokörnyezetben ábrázolták – a teljes folyamatot nyomonkövethetően – a csoportfoglalkozások történéseit, és kiemelkedően fontos alkotóelemeit.

A 120.000 zempléni lakost ellátó, elsősorban alkoholfüggő, schizophrén és depressziós betegek gondozását végző kórházi osztály főorvosain kívül előadást tartott dr. Rihmer Antal ideggyógyász, valamint Holló István és Kormány Pál gyógyfoglalkoztató is.

Tarnavölgyi László