Hírmozaik  
Vissza a címlapra Olvasói levelek
Gazdaság
Kultúra
Sport
Közélet
Helyzetkép
Nyílt tér
Aktuális
Objektív
HÍRMOZAIK
Rövid hírek, tudósítások térségünkből.

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodást írt alá május 11-én a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának székházában a Miskolci Egyetem Európai Tanulmányok Központja, Európai Dokumentációs Központ és a sátoraljaújhelyi Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA). Az együttműködési megállapodás lényege, hogy a ZRVA-nál létrehozandó Európai Uniós Információs Iroda, működéséhez szakmai segítséget nyújtanak a jövőben. Az együttműködés során az Európai Tanulmányok Központja elérhetővé teszi információs bázisát a ZRVA részére.

Lemondott a kórházigazgató

Dr. Komlóssy Attila az Erzsébet Kórház kinevezett igazgatója, egy május 22-ei kétsoros levélben indoklás nélkül felajánlotta lemondását a város polgármesterének.
Komlóssy Attila úgy érezte, megszűnt irányába az a támogatottság és bizalom, ami elengedhetetlen feltétele a munkájának. Értesülésünk szerint, már van új igazgatójelölt a láthatáron. A leendő új kórházigazgató információnk szerint már dolgozott a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, és ha idejön, orvosokat is hoz magával. ( A kórházban történt eseményekről a következő számunkban bővebben beszámolunk)

Letették a Kossuth tömbre az előleget

Információnk szerint a német üzletember már befizette az önkormányzat számlájára azt a (szerződésben kikötött) 3 millió 400 ezer forintos előleget, amelyet a Kossuth tömb belsőben lévő üres telek megvásárlására és beépítésére kellett letennie. A fennmaradó 13 millió 600 ezer forintos vételárat a szerződéskötést követő 90 banki napon belül kell teljesítenie, amit a vevő ügyvédi letéti számlára fizet be.

Elbocsátások a Tokaj Kereskedőházban

99 dolgozó elbocsátása várható a közeljövőben, és szeptemberben újabb 100 főtől szeretne megválni a Tokaj Kereskedőház Rt. A közel 200 dolgozó elbocsátása egyes vélemények szerint azzal magyarázható, hogy a kereskedőház nem tudja megfelelő mennyiségben értékesíteni a borkészleteit, ennek következtében működőképességének határához ért. Az elbocsátásokkal egyfajta eredményt tud felmutatni a vezetés. Információnk szerint a kereskedőház még mindig nagy borkészletekkel rendelkezik amit nem tudtak eddig alacsony áron sem megfelelő mennyiségben értékesíteni, ezért gondot jelenthet az idei termés felvásárlása, tárolása.

Új testvérvárosi kapcsolatok

Ünnepi képviselőtestületi ülés keretében írt alá testvérvárosi kapcsolatokról szóló együttműködési megállapodást Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere, Helmuth Dworzak a németországi Haar város polgármestere és Selvidis Michalis a görögországi Sindos-Echedorus város polgármestere. A testvérvárosi kapcsolat célja - derült ki a felolvasott nyilatkozatból -, hogy a két város lakossága közelebb kerüljön egymáshoz, ismeretségek, barátságok szövődjenek, és hogy együtt hirdessék a közös Európa eszméjét. A kapcsolatok kiterjednek a közigazgatásra, a kultúrára, a sportra, és a környezetvédelemre. A felek megállapodtak a kölcsönös cserelátogatásokban, a kultúrcsoportok és diákok vonatkozásában. A városok közötti kapcsolatot, a majdan megalakuló baráti társaságok fogják koordinálni.
Az ünnepi ülésen dr. Nagy-Bozsoky József a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik segítségükkel, munkájukkal hozzájárultak az elért sikerekhez, amit elismerő oklevelekkel és érmékkel jutalmazott.

Óvodák jelene és múltja

Az óvodák jelenét és múltját bemutató „kiállítás 2000“ rendezvényt tartottak a Kazinczy Múzeumban május 4-én, a Sátoraljaújhelyi Közoktatási Ellátási Körzet óvónői és óvodásai. Az igényes és színvonalas kiállítást Szamosvölgyi Péter polgármester nyitotta meg. A város első embere szólt többek között arról a nehéz, fáradságos és felelősségteljes munkáról, amit az óvodapedagógusok végeznek a felnövekvő, első lépéseit tevő ifjúság nevelésében. A kiállítás helyszínén megtekinthető volt a Gyermekvilágunk 2000 óvodai rajzpályázat gyűjteménye.

Fiatal nyugdíjas klub

Az év elején kezdte meg működését egy újabb nyugdíjas klub, melynek tagjai május 26-án 18 órakor egy rendezvény keretében, a klub életében fontos eseményről emlékeztek meg.
A fiatal klub ugyanis május 5-ével belépett a B.-A.-Z. Megyei Nyugdíjasok Szervezeteinek Érdekvédelmi Szövetségébe. Ettől azt remélik - amint azt Szabó Sándorné (Erika) a nyugdíjas klub vezetője érdeklődésünkre elmondta -, hogy (mint minden civil szervezetnek) nagyobb esélyük lehet a működéshez fontos pályázati pénzek elnyeréséhez. Elmondta továbbá, hogy reméli, eljutnak majd odáig is, hogy a nyugdíjas igazolvánnyal kedvezményesen juthatnak be a tagok több rendezvényre is. Jelenleg a nyugdíjas klub az induló 12 fő alapítói taglétszámról 33 főre növekedett. Szemlátomást jól érzik itt magukat az idős emberek, hiszen amint az összejövetelen elhangzott, sokfajta program volt már a rövid működési idő alatt, mint például a parlamenti látogatás, kirándulás, gulyásfőzés, farsangi bál, és névnapi megemlékezések.

Zempléni sörfesztivál

Első alkalommal rendezték meg a bor városában a zempléni sörfesztivált május 26-ától 28-áig. A sörfesztivált a Hotel Zemplén bérlője rendezte, a hotel parkolójában, egy ideiglenesen felállított hatalmas sátorban. Itt csapolták a sátor egyik végében a hideg sört, a másik végében egy felállított színpadon pedig zenekarok táncegyüttesek szórakoztatták a közönséget. Fellépett többek között a Holdfény mazsorett csoport, a Dohánygyári fúvószenekar, az AVG Mozgásstúdió, a Hegyalja Népi Együttes, volt BMX és görkorcsolya bemutató, és más egyéb játékos vetélkedők.

Térségünk kincsei

A Sátoraljaújhelyi Közoktatási Ellátási Körzet vizuális kultúra munkaközössége által rendezett “Térségünk kincsei” művészettörténeti vetélkedő a Kazinczy Múzeumban zajlott le május 26-án. 7 iskola képviseltette magát. Bár a legtöbb pontot a Kazinczy Ferenc Általános Iskola csapatai, a cigándi iskola csapata és a szlovák tanításnyelvű iskola tanulói érték el, valamennyien nyertesek lettek. A vetélkedő elérte a célját: magas színvonalú előadásokon keresztül a versenyzők bemutatták városunk, a Hegyköz és Bodrogköz műemlékeit, műkincseit. Különdíjban részesült Juhász Tamás Kazinczy iskolás tanuló, aki Dr. Hőgye Istvántól vehette át a jutalomkönyvet a Kazinczy Emlékcsarnokról tartott magas szintű előadásáért.

Az „élő“ zene varázsa

Rangos zenei rendezvény helyszínéül szolgált 2000. április 27-én du. 3 órától a
sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár. A színvonalas zenei előadást a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarából alakult VIOL’ART Kvartett szolgáltatta. A kamarazenekar játéka az “egyszeri és megismételhetetlen” élő zene varázsát nyújtotta a meghívott vendégeknek, diákoknak és a zenét kedvelő hallgatóságnak, és egyben kiteljesedése volt annak a munkának, melyet a Városi Könyvtár éveken át tett és tesz a beiratkozott olvasók, zenerajongók művelődéséért és szórakozásáért. Az értékes zenei előadás létrejötte köszönhető a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt és elnyert, sikeres zenei könyvtári pályázatnak, valamint a Városi Könyvtárat fenntartó helyi önkormányzat anyagi segítségének.

Dévényiné

Béke, hit, barátság, szeretet

Ezt a címet választottuk templomi hangversenyünk műsorszámai elé. Minden tanév májusában nagy feladat elé áll iskolánk két kórusa. Vagy év végi gálaműsorban, vagy a református templomban hangversenyezünk. Az idén május 17-én klasszikus értékű művekből és könnyed zenei feldolgozásokból állította össze Magdi néni a Kicsinyek kórusa és Zsuzsa néni a Kodály kórus műsorát. Az alsó tagozatosok felhőtlen, könnyed hangulattal énekeltek, mozogtak, furulyáztak Sztevanovity Dusán, Szörényi Levente, Bródy János zenéire. A felső tagozat Kodály kórusa a középkor, reneszánsz, barokk, klasszicizmus és XX. század zeneszerzőitől válogatott a békéről, hitről, barátságról és szeretetről szóló műveket. Néhányan szólistaként is állhattunk az énekkar élén. Volt, aki gitározott, orgonán kísért, Hollósvölgyi Máté furulyatudását pedig külön műsorrészben hallhatta a közönség. Az egész évi készülődés, kemény munka, fegyelmezett, szorgalmas tanulás eredménye ez a felejthetetlen évzáró hangverseny. Köszönjük tanárainknak, iskolánknak, hogy lehetőséget kapunk a megmérettetésre, a színpad varázsára, a siker ízére.

Ablak az árvízkárosultaknak

A sátoraljaújhelyi Fisher-Ablak Műanyag nyílászáró gyártó Kft. elindított egy akciót, amiben segíteni szeretne az árvízkárosult lakosságnak és önkormányzatoknak az árvíz által okozott károk helyreállításában. Ezen akció keretében 10 % árkedvezményt ad a Kft. minden olyan megrendelésre, melyek a károsult magán- és középületek helyreállítására szolgálnak.
Ezzel az akcióval szeretne hozzájárulni a Fisher-Ablak Kft. az árvíz által keletkezett károk enyhítéséhez, melynek következtében a lakosság és az önkormányzatok sok helyen hazánkban szembe kerültek, és reméli, hogy így legalább egy kicsit enyhíteni tudja az érintett régiókban keletkezett gondokat.

Fisher-Ablak Kft.