Vissza a címlapra Olvasói levelek
Hírmozaik - Kultúra - Sport - Helyzetkép - Nyílt tér - Aktuális - Objektív
“Fényes Újhely“

A millenniumi barokk hét rendezvénysorozat egyik rangos eseményeként került sor május 18-án Sátoraljaújhelyben a Városvédő és Szépítő Egyesület “Fényes Újhely” elnevezésű idegenforgalmi vetélkedőjére.
A város legszebb barokk épülete, a Városháza adott helyet immár ötödször az 54 nyelvtudását megmérettetni kívánó, Újhelyt és környékét szerető általános és középiskolás diáknak. A folyosókon “barokkba” öltözött kislányok mutatták az utat a verseny három színhelyéhez. A versenyzők 3 fős csapatokban, angol, német és szlovák nyelven játszottak különböző szituációkat, ismertették a város, Sárospatak és a Hegyköz nevezetességeit, totót töltöttek ki Újhely híres embereiről és történelméről.
A rendezvény fővédnöke dr. Ódor Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, sajnos egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen részt venni a megnyitón, de a közgyűlés hozzájárult a versenyzők díjazásához.
Szamosvölgyi Péter polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta a nyelvtudás, a szülőváros, a szűkebb környezet szeretetének és megtartó erejének fontosságát. A szlovák nyelvű zsűriben az Országos Szlovák Önkormányzat is képviseltette magát Matejdeszova Mária oktatási referens személyében, aki szlovák nyelvű könyveket és pólókat hozott a nyerteseknek.
Az első helyezést elért tanulók és felkészítő tanáraik szlovákiai kiránduláson vehetnek rész, ahol a szlovák nyertes csoport vállalta a tolmácsolást. Értékes könyvutalványok, könyvek, naptárok, nyelvkönyvek, utazási utalványok, tollak találtak gazdára, - a különdíjasok svájci órát, - a legfiatalabb versenyző tortát nyert. Az utolsó helyezettek a moziban pihenhették ki fáradalmaikat.
Az eredményhirdetésre a Városháza aulájában került sor, ahol a Hegyközben gyűjtött szlovák népdalokban, John Lenon versének angol nyelvű előadásában, végül egy lendületes polkában gyönyörködhettek a vendégek.
Brősztl Gyula, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke zárszavában megköszönte a diákok és a felkészítő tanárok lelkes munkáját, meghívta őket az egyesület következő vetélkedőjére.
Köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, akik ismét hozzájárultak a nyelvi verseny megrendezéséhez, értékes ajándékaikkal jutalmazták a tanulni vágyó, turistákat kalauzolni tudó, szülővárosát szerető és a nagyvilágra kitekintő okos, értelmes újhelyi diákokat, akiktől a jövőben még “Fényesebb lesz Újhely”.

dr. Lenár Györgyné

A rendezvény támogatói voltak: B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés, Városi Önkormányzat, Német Nagykövetség, Országos Szlovák Önkormányzat, Expressz Utazási és Szállodai Rt, ÉMÁSZ Rt. Sárospatak Üzemigazgatósága Sátoraljaújhelyi Kirendeltsége, Északerdő Rt., Esze Tamás Általános Iskola, Herukon Konfekcióipari Rt., Jókai Mór Általános Iskola, Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola, Magyar-Német Közti Kft., Norpan Sütőipari Kft., Országos Idegenforgalmi Hivatal, Prec-Cast Öntödei Kft., Sátoraljaújhelyi Diákok Baráti Köre, Szlovák Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Zambon Engineering AG., Zemplén-Hús Kft., Zemplén Takarékszövetkezet, Zemplén Televízió Kht.